The Unreliable Archives @WTF! festival VIERNULVIER 22-25 november 2022

Hoe kunnen we onze verhouding tegenover onze omgeving en elkaar transformeren?

The Unreliable Archives’ is een audio-installatie-performance over de onbetrouwbaarheid van (collectieve) herinneringen. 

Een archief kan nooit betrouwbaar of volledig zijn: het is een subjectieve verzameling van fragmenten, geordend door subjectieve archivarissen binnen een specifiek tijdperk of kader. Ook onze herinneringen zijn onbetrouwbaar, subjectief en veranderen doorheen de tijd. Door een kader van onbetrouwbaarheid te gebruiken, stelt Rona Kennedy het idee van ‘objectiviteit’ in vraag en onderzoekt ze welke verhalen ontbreken of verzwegen zijn. 

In verhalen over mijnbouw linkt Kennedy bijvoorbeeld ondergrondse verhalen met bovengrondse. Ze verzamelt niet alleen verhalen over migratie en mijnbouw in Zuid-Afrika, maar ook verhalen over de impact van mijnbouw op de Laplandse natuur en gemeenschappen. Verhalen over de zoektocht naar je roots en, ondanks (collectieve) trauma’s, het vinden van je thuis. Denk hierbij aan gedwongen landonteigening, het Britse internaatsysteem, of het separatistische homelands-systeem in Zuid-Afrika destijds. 

De impact van deze trauma’s, op zowel mens als natuur, is niet onmiddellijk zichtbaar. De trauma’s worden over generaties heen doorgegeven en vormen letterlijk littekens in landschappen. 

Het verzamelen en delen van zulke verhalen, als startpunt voor ontmoeting en uitwisseling, staat centraal in Kennedy’s artistieke praktijk. 

In deze transdisciplinaire installatie nodigt Kennedy ons uit als medearchivarissen, om de tijd te nemen deze complexe materie te ‘voelen’. Welke veranderingen in perspectief wil je zelf zien? In  welke complexe relaties zit je zelf verweven?

https://www.viernulvier.gent/nl/agenda/5204/The_Unreliable_Archives/Rona_Kennedy

Also welcome to this breakfast talk on tuesday 22 november

https://www.viernulvier.gent/nl/agenda/5185/Rona_Kennedy_Keren_Kraizer/Six_Impossible_Things_Before_Breakfast

Ontbijt samen met kunstenaars bij VIERNULVIER!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we ‘s ochtends het creatiefste zijn. Kom bij het ochtendgloren fris en monter naar De Vooruit om die theorie samen met ons uit te testen! Terwijl je brein langzaam ontwaakt, serveren wij ontbijt en koffie. Daarna bekijken we samen een filmfragment, lezen we teksten en luisteren we naar interessante sprekers. Zet alvast je wekker! 

Tijdens deze editie van Six Impossible Things Before Breakfast kijken we naar ‘Temporary Communities’, een kortfilm van Keren Kraizer. Zelf omschrijft ze die als “een experimentele documentaire, een poëtische dansvideo, een reis en een journalistieke getuigenis van de tijd”. 

We zullen het ook met Rona Kennedy hebben over haar performance-installatie ‘The Unreliable Archives‘, tijdens WTF…! te zien van 22.11 t.e.m. 25.11.  

Wat doen we met hetgeen voorbij is? Hoe leven we in de nasleep van honderden jaren strijd? Tot wie maakt het ons? We gaan erover in gesprek met Kraizer en Kennedy.  

Doel van deze dinsdagochtend: manieren vinden om voldoende ruimte te maken voor zorg, zodat we kunnen omgaan met onze collectieve geschiedenis vol verdriet, vreugde, trauma en hoop. 

Over ‘Temporary Communities’

De film, gedraaid tijdens het surrealistische en chaotische 2020, houdt het midden tussen een experimentele documentaire, een poëtische dansvideo, een reis en een journalistieke getuigenis van die periode. Hij volgt tijdelijke gemeenschappen op zoek naar veerkracht of verzet, en dit in twee verschillende contexten.

Enerzijds op het vulkanische eiland Lanzarote, een niet-gepolitiseerd landschap dat onderdak biedt aan alle passanten: reizigers en nomaden die op zoek zijn naar alternatieve woonvormen. Dit land biedt ruimte voor spanning, avontuur, vriendschap, intimiteit, speelsheid en het plezier van stilte.

Anderzijds de stad Israël, een politieke draaikolk in een land waar alle goederen en alle goden door iedereen opgeëist worden. In een poging om de falende regering op te schorten of te veranderen, engageert de protesterende gemeenschap zich door de orde te verstoren: op publieke pleinen bedrijven ze de liefde of geven ze net uiting aan hun woede. 

welkom!

This entry was posted in Uncategorised. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.